Gyors ajánlatkérés


Jó tudni

Tovább után olvashat az akkumulátorokhoz kapcsolódó hasznos témákról.
Tovább »

Kellékek

DIN 25 mm², 80 A dugó


6.938 Ft + Áfa

DIN 25 mm², 80 A dugalj


6.938 Ft + Áfa

DIN 35 mm², 160 A dugó


4.984 Ft + Áfa

DIN 70 mm², 320 A dugó


8.642 Ft + Áfa

M10x18 csavar


314 Ft + Áfa

D= 6 mm mipolán cső


311 Ft + Áfa

D=10 mm mipolán cső


483 Ft + Áfa

D=10 mm áramlásmutató


4.032 Ft + Áfa

Vízutántöltő pisztoly


12.759 Ft + Áfa

AkkumulátorokrólÁltalános

Ebben a részben leírjuk az elektromos targoncáknál leggyakrabban alkalmazott akkumulátor típus, a savas ólomakkumulátor általános jellemzőit. Kérjük vegye figyelembe, hogy az akkumulátor karbantartás és javítás speciális képzést és felszerelést igényel.

Targonca akkumulátor

A savas ólomakkumulátor a kémiai energiát elektromos energiává alakítja. Az akkumulátorban lejátszódó kémiai folyamatok biztosítják az elektromosságot. Ha a kémiai reakció lezajlott, és tovább már nem szolgáltatja a szükséges áramot, az akkumulátor lemerült. Egy fordított kémiai reakciónak kell bekövetkeznie ahhoz, hogy az akkumulátor újra használható legyen. Az itt leírt akkumulátorok egy külső forrásból újratölthetőek elektromos feszültséggel és árammal. Az ólom-savas vegyi anyagok tárolják az elektromos energiát, amíg azt nem használjuk fel valamilyen elektromos eszköz működtetésére.

Akkumulátor cella
Ábra 1. Az akkumulátorcella
 1. SZELLŐZŐ- ÉS TÖLTŐSAPKA
 2. ÉRINTKEZŐ
 3. ÉRINTKEZŐ SZIGETELÉS
 4. VÉDŐ LEMEZ (PAJZS)
 5. POZITÍV LEMEZ
 6. ELVÁLASZTÓ
 7. RÖGZÍTŐ
 8. SZÉTVÁLASZTÓ
 9. NEGATÍV LEMEZ
 10. AKKUMULÁTORCELLA BURKOLAT
. SAVAS ÓLOMAKKUMULÁTOR TÁROLÓEDÉNYBEN

Ábra 2. Savas ólomakkumulátor tárolóedényben
A targoncák menetakkumulátora több, celláknak nevezett kisebb ólomakkumulátorból áll. Minden cella rendelkezik pozitív és negatív lemezekkel, és a lemezek közötti szigetelőlapokkal. Minden lemez elektrolit oldatban van. A cellák sorba vannak kötve, így feszültségük összeadódik.

Fajsúly

Az elektrolit erősségét a fajsúly jellemzi. Például egy kénsav oldatnak a fajsúlya 1,835. A víz fajsúlya 1,000. Az elektrolit 27% sav és 73% víz, fajsúlya pedig 1,275.

Kémiai reakció egy cellában

Cella töltés alattÁbra 3 : Teljesen feltöltött cella.
Egy teljesen feltöltődött cellában, az elektrolit fajsúlya 1,270 és 1,130 között van. Az akkumulátor fajsúlya ne legyen 1,130 alatt, mert az maradandóan károsodhat.

A cella feszültséget hoz létre (potenciálkülönbség) amikor két különböző típusú fém van az elektrolitban. Az ólom akkumulátor cellájában lévő pozitív lemez anyaga ólom-peroxid (PbO3), a negatív lemezé pedig ólom (Pb). Megközelítőleg 2 V feszültség jön létre cellánként. A potenciálkülönbség nem függ a cella méretétől.

 

 

Lemerült cella
Ábra 4. Merülő cella
A cella kisütése során az ólom-peroxid és ólom keveredik a kénsavval, hogy ólom-szulfátot hozzon létre (PbSO4) mindkét lemezen (lásd ÁBRA 4.). Ez a folyamat csökkenti a feszültséget a cellában. Amikor a kénsavat elvesszük az elektrolitból, az elektrolit fajsúlya csökken (lásd ÁBRA 5.). A lemerült cella potenciálkülönbsége megközelítőleg 1,75 volt.

 

 

 

Merülő cella

Ábra 5. Lemerült cella.
Amikor egyenáramot vezetünk egy lemerült cellába, az ólom-szulfát kénsavra és ólomra bomlik szét. Az ólom a pozitív lemezen ólomként, a negatív lemezen pedig ólom-peroxidként rakódik le (lásd ÁBRA 6.). Az elektrolitban növekszik a kénsav koncentrációja és ezzel együtt a fajsúlya is megnő. Egy teljesen feltöltött cellában a pozitív lemez ismét tiszta ólom-peroxidot tartalmaz, a negatív pedig ólmot.

 

Teljesen feltöltött cella

 

 

 

Ábra 6. Cella töltés alatt

Akkumulátorok kapacitása

A targonca akkumulátorok kapacitását amper-órában határozzák meg, általában öt órás értéket (C5) megadva.
Egy C5 (ötórás kapacitás)= 500 amper–órás akkumulátor 100 ampert tud előállítani óránként, 5 órán keresztül. Ugyanez az akkumulátor nem tud 250 ampert leadni két óra alatt. Az akkumulátor által létrehozott hő károsítaná önmagát.
Egy cella potenciálkülönbsége nem változtatható meg. Az amper-óra érték növelhető a cellában lévő lemezek mennyiségének a növelésével, vagy a meglévő cellák nagyobbra cserélésével.